Aloitin viimeisen laihduttamiseni tammikuussa 2014 ja sillä matkalla olen edelleen. Tiesin siinä vaiheessa jo lähes kaiken painonhallinnasta. Piti vain laittaa teoria käytäntöön ja etsiä jostakin motivaatio. Motivaatio on mielestäni painonhallinnassa kaikista tärkein asia. Muu on sitten paljon helpommin saavutettavissa. Minun motivaationi syntyi sitten lääkärin vastaanotolla, niin kuin varmaan monella muullakin. Painoindeksini oli siinä vaiheessa yli 40 eli kärsin sairaalloisesta ylipainosta. Tavoitteena oli päästä lievään ylipainoon eli laihtua yli 30 kiloa. Ei siis mikään ihan pikkuinen urakka.

Matkan aloitin terveydenhoitajan vastaanotolla marraskuussa 2013. Hän on ollut tukenani siitä asti noin kolmen kuukauden välein. Sari on jaksanut iloita siitä, että paino on pudonnut niin paljon, ettei hän ole urallaan tavannut yhtään samanlaista potilasta. Olen tosi kiitollinen Sarille kaikesta tuesta, mitä hän on minulle antanut vuosien varrella.

Toinen tärkeä tekijä elämäntapamuutoksessani on aviopuolisoni. Hän on opetellut tekemään kanssani ruokaa ja kannustanut liikkumaan enemmän. Olen myös saanut häneltä palkintoja, kun olen saavuttanut virstanpylväitä. En tiedä, olisinko selvinnyt monen kymmenen kilon pysyvästä painonpudotuksesta ilman rakasta puolisoani.

Mitä konkreettista olen sitten muuttanut, kun olen muuttanut koko elämäntapani? Sanotaan, että ruokavalio on kaiken painonhallinnan perusta, koska täytyy liikkua todella paljon, jos haluaa syödä runsaskalorista ruokaa suuria määriä. Tärkein muutos pitkällä aikavälillä oli hampurilaisaterioista luopuminen (tästä on oma päivitys Neitoperhosessa, jonka päivitän tänne, jahka ehdin) ja siirtyminen Unicafeen lounaisiin.

Olen myös ryhtynyt syömään paljon enemmän kasviksia kuin aikaisemmin. Kun suositus on syödä päivässä noin 500-600g kasviksia ja hedelmiä, minulla tulee helposti 800-1000g. Esimerkiksi korvasin yhden iltapalaleivän porkkanoilla ja aloin muutenkin syödä lautasmallin mukaan. Lautasmalli on varmaan monelle tuttu käsite, mutta sen käyttöönotto voi ontua. Neitoperhosessa on aika paljon kuvia siitä, miten yleensä syön lautasmallilla Unicafessa ja kotona.

Aiemmin söin enemmän sokeria kuin nykyään. Ennen join aamuin illoin kaakaota ja nyt enää aamupalalla. Iltaisin juon teetä. Vähensin myös pienten herkkujen määrää kahdesta yhteen.

Liikunnan selkeä lisääminen on omalta osaltaan tukenut ravitsemuksen muutoksia. Olin aiemmin käynyt vain vesijumpassa kerran viikossa ja tehnyt pienen lenkin koiramme kanssa kerran päivässä, jos ollenkaan. Aloin leinkkeillä enemmän koiramme kanssa ja aloitin säännöllisen kuntosaliharjoittelun tammikuussa 2015. Kesällä 2017 hankimme minulle askelmitterin, joka motivoi vielä enemmän kävelyyn.