Kalorien laskeminen painonhallinnassa ei ole mitenkään välttämätöntä. Itseäni kuitenkin motivoi kalorien laskeminen Kalorilaskurin (nykyinen Sulamo), koska ohjelma näytti värikoodeilla, miten päivä oli mennyt. Kuljettelin myös tilastotietoja terveydenhoitaja Sarille, ja iloitsimme yhdessä, kun punaiset päivät pikkuhiljaa vähenivät ja tilalle tuli keltaisia ja vihreitä päiviä.

Käytin varmaan Kalorilaskuria pari vuotta ja välillä pidin myös laihdutuslomia eli taukoa kaloreiden laskemisesta. Lopullisesti luovuin siitä siinä vaiheessa, kun Kalorilaskuri oli tulossa tiensä päähän ja tilalle tuli Sulamo, joka toimii paremmin älypuhelimella. Siitä poistui kuitenkin ihana liikennevalosysteemi, ja toisaalta en halunnut enää syöttää kaikkia ruokiani uudestaan Sulamoon.

Sulamon idea on siis se, että syötetään kaikki syödyt ruoat ja liikunnat ohjelmaan, ja se kertoo sitten kalorien lisäksi ravintoaineiden suhteet, kuidut yms. Tietenkin tämä on vain suuntaa antava tulos. Sulamoa on helppo käyttää, jos syö paljon Unicafessa, joka kertoo netissä kaikkien ruokiensa tiedot. Myös kotona syövien on melko yksinkertaista laskea ravintoarvojen suhteet ja kalorit, jos laittaa paljon samoja ruokia. Sen sijaan työpaikkaruokalassa tai muissa vastaavissa paikoissa syövien on hankalampi hyödyntää palvelua. Sulamo on maksullinen palvelu, noin 30e vuodessa.

Nykyään en juuri vaivaudu laskemaan kaloreita edes summittain. Joskus vähän katson Unicafessa proteiini- ja kalorimääriä ja käytän niitä joko ruokien valintaan tai annoskokoon. Paino on pysynyt aika hyvin ennallaan, vaikka en laskekaan mitään, joten en jaksa enää tehdä sitä.