Kirjoitin tämän mielipiteen Hesariin tammikuussa 2019.

 

Kalervo Sallamaa kirjoitti (HS Mielipide 12.1.2019) että ravitsemussuositusten mukainen syöminen on liian kallista. Suomalaisia juureksia kuten porkkanaa ja lanttua sekä kasviksista kaalia on saatavilla edullisesti ympäri vuoden. Jos ne eivät maistu sellaisenaan, mukaan voi sekoittaa esimerkiksi appelsiinia.

 

Satokaudella monet kasvikset sopivat myös pienituloisen ruokavalioon. Silloin kannattaa suosia kotimaista kurkkua, tomaattia, kukkakaalia ja punajuurta. Talvella taas on appelsiinin ja mandariinin satokausi, ja niitä on saatavillä hyvinkin huokeaan hintaan.

 

Ravitsemussuosituksessa painotetaan täysjyväviljojen syömistä. Ruisleivässä on normaalisti vähintään 10g kuitua sadassa grammassa. Kaurapuuro on edulllinen ja hyvä kuidun lähde rukiin ohella. Leivän päälle voi laittaa voin sijaan margariinia, josta saa hyviä pehmeitä rasvoja.

 

Proteiinin tarvetta voi tyydyttää esimerkiksi kananmunilla ja broilerinkoivilla, joista tosin kannattaa irrottaa nahka kypsentämisen jälkeen. Myös rasvaton maito on hyvä proteiinin, kalsiumin ja vitamiinien lähde, ja se ei ole sen kalliimpaa kuin täysmaitokaan. Jos maitoa juo suositusten mukaiset kolme-neljä lasillista päivässä, ei ole tarvetta ostaa juustoa, joka on maitoa kalliimpaa.

 

Kalaruokaa suositellaan syötäväksi vähintään kahdesti viikossa. On hyvä muistaa, että seitikin on kala. Silakat ovat edullisempi vaihtoehto kuin lohi, ja tarjouksia seuraamalla voi löytää hyvän tavan saada rasvaisen kalan terveellisiä ominaisuuksia.

 

Ravitsemussuosituksissa korostetaan hyvien rasvojen saamista esimerkiksi pähkinöistä ja siemenistä. Maapähkinät ja pellavasiemenrouhe ovat myös pienituloisen ulottuvilla. Kotimainen rypsiöljy on erittäin hyvä pehmeiden rasvojen lähde, ja siksi sitä kannattaa suosia esimerkiksi paistamisessa.