Tämä resepti on alunperin Ruokatorstaista. Olemme sitä vähän muokanneet. Valmistamiseen menee meillä suunnilleen kaksi tuntia, joten ruoka ei ole mitään pikaruokaa. Tulos on kuitenkin vaivan arvoinen.
Kesäkurpitsa-jauhelihamoussaka
400g jauhelihaa (7%)
1kg kesäkurpitsaa
voita, öljyä tai margariinia
1 sipuli
4 tomaattia
2-4 (tai oman maun mukaan!) valkosipulinkynttä
1 prk (70g) tomaattipyrettä
1/2tl suolaa (kesäkurpitsoille)
1tl mustapippuria (kesäkurpitsoille)
1rkl oreganoa
1 tl jauhelihamaustetta
Kastike:
3dl maitoa
nokare voita/margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
(suolaa)
mustapippuria
1,5dl (n. 47g) polar 15-juustoraastetta tms.
1. Viipaloi kesäkurpitsat ja paista niitä isossa pannussa tai paistokasarissa voissa tai öljyssä, kunnes ne alkavat hiukan pehmetä. Siirrä kesäkurpitsat kulhoon ja mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
2. Ruskista pannussa jauheliha ja sipuli. Lisää kuutioidut tomaatit, valkosipuli ja tomaattisose. Hauduta hetki, jotta tomaatit hiukan soseutuvat. Mausta maun mukaan.
3. Valmista kastike. Sekoita pienessä pinnoitetussa kattilassa kylmä maito, nokare voita sekä vehnäjauhot. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna porista viitisen minuuttia. Sekoita joukkoon desilitra juustoraastetta sekä mausteita maun mukaan.
4. Levitä kesäkurpitsaviipaleet ja jauhelihaseos kerroksittain uunivuokaan ja kaada päälle kastike. Sirottele pinnalle loppu juustoraaste.
5. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia eli kunnes pinta saa kauniin värin. Anna vetäytyä hetken, jotta maut tasaantuvat.