Olen lukenut ranskaa koulussa viisi vuotta, ja ranska oli koko sen ajan lempikieleni. Osittain se johtui siitä, että muutkin oppilaat olivat tosi motivoituneita. Toisaalta itse kieli oli minusta tosi mielenkiintoinen. Kirjoitin vuonna 1995 ranskasta 292/299 pistettä. Opettajani oli tosi pettynyt, kun en lähtenyt opiskelemaan ranskaa lukion jälkeen. Olisin varmaan lähtenytkin, jos 20km päässä lapsuudenkodistani oleva kääntäjänkoulutuslaitos olisi tarjonnut ranskaa edes sivuaineena. Ranskaa olisi pitänyt opiskella joko Turussa tai Savonlinnassa, ja molemmat tuntuivat olevan aivan liian kaukana Iitistä käsin.

Lukion jälkeen suoritin yliopistossa vapaaehtoisen ranskan tekstinymmärtämisen kurssin. Seuraavan kerran palasin ranskan pariin vasta kesällä 2013 kun suoritin kesäyliopistossa ranskan alkeis- ja jatkokurssit. Sitten opiskelin jonkin verran ranskaa työväenopistossa.

Päätimme lähteä 10-vuotishääpäivämatkalle Pariisiin maaliskuussa 2019, ja sitä varten ajattelin vähän aktivoida ranskan kielen taitojani. Yritin etsiä minulle sopivaa kurssia työväenopistosta. Vaihtoehdoiksi tulivat A2-tason Ranska 4 tai sitten B1-tason keskustelu tai toinen B1-tason kurssi. Valitettavasti kumpikaan B1-tason kurssi ei sopinut aikatauluihini, joten menin mukaan Ranska 4-kurssille. Harmi kyllä kurssi oli minulle aivan liian helppo enkä halunnut käydä siellä kovinkaan kauan.

Lähdimme sitten Pariisiin ilman että olisin puhunut juuri ollenkaan ranskaa vuosikausiin. Suurin osa ihmisistä puhui kyllä englantia, joten mieheni hoiti enimmäkseen puhumisen, ja minä puhuin ranskaa sen minkä osasin. Haaveissa olisi seuraava Ranska-matka Lyoniin keväällä 2024. Sitä odotellessa olen nyt B1-tason kurssilla, joka vaikuttaa aika haasteelliselta, mutta on kuitenkin paljon parempi vaihtoehto kuin Ranska4.

Kurssilla on syntyperäinen ranskalainen Barbara, joka puhuu aika nopeaa ranskaa, mutta varmaan pikkuhiljaa opin ymmärtämään enemmän. Puhuminen takkuaa ainakin aluksi. Toivottavasti sekin tässä paranee, kun kurssi etenee. Tarkoitus olisi edetä viidessä vuodessa B2-tasolle. Toivon hartaasti, että Barbara ei ihan heti jää eläkkeelle, koska hän vaikuttaa tosi kivalta ja persoonalliselta opettajalta.